Guskursus og info

© All Rights Reserved

Hvorfor er saunagus godt?

Den stærke varme i saunaen fremkalder en slags feber i kroppen.

Kroppens immunforsvaret arbejder på højtryk for at bekæmpe feberen, og når saunamesteren laver intense varmebølger med håndklædet, opstår der en gus-effekt - nærmeste kuldegysning -fordi kroppen prøver at køle sig ned.

Den effekt virker styrkende på immunforsvaret og kredsløbet, samt er god mod rynker, aldrende hud, astma, eksem og flere andre ting. Varmen i saunaen har også en forebyggende og terapeutisk effekt i forhold til forkølelse og bronkitis, fordi de fleste bakterier og vira reduceres ved 60 grader. De æteriske olier, som hældes på stenene, går gennem lungerne over i blodet og transporteres rundt til alle organer. Samtidig trænger olierne ind i  kroppen gennem porerne, som jo åbner sig i varmen.

 

 

Hvad er æteriske olier


Æteriske olier er flydende substans, der i små mængder findes i forskellige planter,  træer, bær, frugter og oplagres i kirtler eller olieceller i forskellige dele af væksterne, fx:

Blomster: Rose, kamille, lavendel.

Blade: Pebermynte, salvie, patchouli.

Frugter: Citron, bergamot, appelsin.

Frø: Koriander,  anis, fennikel,

Græsser: Citronella, citrongræs.

Rødder: Vetivert, baldrian.

Løg: Hvidløg.

Fra træer:

Ved: Cedertræ, sandeltræ.

Bark: Kanel.

Harpiks: Myrra, benzion.

Blomster: Appelsinblomst (orangeblomst), ylang-ylang.

Olierne udvindes oftest fra de friske planter som regel ved dampdestillation, men enkelte olier udvindes ved koldpresning eller ved ekstraktion med fedtstoffer og alkohol.

Indholdet af æteriske olier ligger normalt mellem 1-2 % men kan være så lille som 0,05 %, som i rosenblomster, eller over 15 % i nogle harpikser.

Æteriske olier er olieagtige, men indeholder ikke fedtsyrer, som er fede olier (oliven- mandel-solsikkeolie m.fl.)

Fælles for de æteriske olier er deres aromatiske duft, som med ganske få undtagelser føles behagelige, samt deres evne til at gennemtrænge og forbinder sig med andre stoffer.

Olierne er flygtige, dvs. de fordamper nemt.

Allerede ved stuetemperatur frigøres bitte små partikler, der straks forbinder sig med den omgivende luft.

Æteriske olier bør derfor opbevares i tillukkede, mørke glas og på køl for at forhindre fordampning og en eventuel forringelse af olierne på grund af sollys.

Fælles for næsten alle olierne er deres evne til at hæmme væksten af bakterier og i nogle tilfælde endda vira.

Æteriske olier virker desuden lokalt forøgende på blodgennemstrømningen, hvilket stimulerer alle naturlige funktioner og spontane helbredelsesprocesser i det område, der behandles.

Mange af olierne stimulerer desuden fordøjelsen positivt, og er netop derfor grund til udbredelsen af krydderier.

En anden af oliens virkninger har at gøre med vores lugtesans. Lugtenerverne går direkte fra næsen til den del af hjernen, der samtidig har at gøre med vores ubevidste liv, søvn, drømme samt med instinktive følelser som sult og seksualitet, og er næsten forbundet med hypothalamus, en overordnet kirtel, der styrer dele af det autonome nervesystem, bl.a. vrede, frygt og stressaktioner.

Hver for sig indeholder olierne stoffer, der kan have en kraftig fysisk virkning: Pebermynteolien nedsætter produktionen af mavesafter, og kan derfor anvendes ved mavesår; Kamilleolie virker betændelseshæmmende; Enebærolien forøger nyernes filtrationshastighed osv. osv.

Mennesket har gennem tiderne anvendt planternes æteriske olier til medicinske formål, til magi (dvs. psykosomatisk behandling) samt til hudmidler, parfume, røgelse, krydderier, konservering og balsamering.  Krydderier er ikke bare smag på maden, men samtidig et middel, der kan forebygge fordøjelsesproblemer, stimulere til øget galdeproduktion, modvirke gæring i tarmene osv.

Æteriske oliers

Anvendelse


Æteriske olier kan benyttes på flere forskellige måder, enten i terapeutisk øjemed, eller bare for nydelsens skyld.

De følgende metoder er både de sikreste og mest anvendte.

De æteriske olier kan enten absorberes gennem huden, ved indsmøring, massage, omslag og bade, eller de kan indåndes. Uanset hvilken metode man vælger, vil olierne altid udøve deres virkning både fysisk og psykisk.

Påføring af æteriske olier gennem aromaterapi-massage

forstærkes yderligere af massagens rent psykologiske effekt. Massagen styrker cirkulationen i blodet, lymfe og nervebaner, løsner spændinger og øger livskraften.

Den terapeutiske berøring giver samtidig mulighed for en forøgelse af følelsesmæssig velbefindende. Forvandling og fornyelse er ofte resultater, når massagen udføres af en veltrænet massør.

Ved aromaterapi- massage øver de æteriske oliers aromatiske molekyler deres indflydelse både gennem indånding og ved optagelse gennem huden. Skønt huden normalt virker vandafvisende, optages disse fedtopløselige substanser relativt nemt.

Når først hudens overflade er passeret, finder de let vej til årernes fine forgreninger. Her indgår molekylerne i kroppens cirkulation.

Den nøjagtige dosis æterisk olie beregnes som en procentdel af den bærende olie.

Aromaterapi massage bør aldrig udføres på personer, som har influenza eller feber, og aldrig efter et tungt måltid eller indtagelse af alkohol. Massér aldrig på nyt arvæv, hudinfektioner eller store blå mærker. Undlad også at massere omkring knogler, der er brækket, eller på beskadigede muskler og sener. Det er også klogest at undlade at massere direkte på åreknuder eller på betændte områder, såsom leddegigt. I tilfælde af hjertesygdomme, bør man konsultere en praktiserende læge.

Aromaterapi massage er meget virkningsfuld under graviditet. Dog bør man udgå at massere underlivet. Det er også vigtigt at undlade følgende æteriske olier: Fennikel, isop, pebermynte, rosmarin og røllike.

Omslag er ligesom salve, en udemærket måde at påføre æterisk olie på en del af kroppen. Varme omslag er specielt egnet ved kroniske rygsmerter, gigtsmerter og slidgigt. Man laver et varmt omslag ved at fylde en skål med varmt vand. Kom tre til fem dråber æterisk olie i vandet. Fold et stykke bomuldsstof, uld eller flonel og dyp det i vandet. Vrid stoffet og læg det på huden. Gentag to til fire gange. Kolde omslag kan forberedes på samme måde med kold vand. Denne metode er især velegnet, når der er tale om akutte problemer, eksempelvis hovedpine, forstuvninger eller blå mærker. Indånding renser lungerne og afhjælper overbelastninger eller infektion af slimhinderne. Kom to til tre dråber æterisk olie i 6 liter varmt vand. Læg et håndklæde over hovedet, og indånd dampen i et eller to minutter og gentag. Stop omgående behandlingen, hvis den føles ubehagelig. En af de mest behagelige måder at bruge æterisk olie på, er i badevandet. Det beroliger nervesystemet og medvirker til afslapning af ømme muskler. Til voksen blandes fire til seks dråber ren, æterisk olie, (fra abc-olier.com) i det varme badevand. Slap af i badet i godt ti til max tyve minutter.

Der er mange muligheder for at udnytte den afslappende og klarende virkning af fordampet olie. Duftlamper fås her i onlinebutikken. Her frigives aromaen gennem opvarmet vand. Næsten samme effektiv opnås ved at komme et par dråber æterisk olie i en skål med vand, som stilles tæt på en varm radiator eller på brændeovnen. Den meste effektive måde at bibringe luften den æteriske olie er ved brug af en sauna, (saunagus). Det skal opleves.

 


Saunagus/Wellnessgus

 

Få lavet saunagus hvor du er. Hjemme, i sommerhuset, måske i dit firma, eller hvor du kan komme til en sauna. Jeg kan lave Wellnessgus, som vil vare 1-2 timer. Der vil være en væld af æteriske olier både enkeltvis og kombinerede,  afstressende musik, saltpeeling og andre små overraskelser i en hyggelig og afslappende atmosfære.

Ring og få en aftale.

Mobil 30488445


              Dokumenterede oplysninger om æteriske olier

 

Utallige kliniske dokumenter  har bevist, at limonen i citrusfrugter forårsager programmeret celledød for kræftceller. Det betyder, de kan være med til at forebygge kræft.

Grapefrugt og appelsiner indeholder op mod 95% naturlig limonen. 

Citroner indeholder op mod 73% limonen.

Olien fra Frankincense-træet indeholder op mod 16% limonen, men også op til 49% alpha-terpener. Olien kendes som Boswellia Carterii og i 2013 bevist at gavne alle tilfælde af hudkræft indenfor 20 uger. Forsøget blev udført af læger i et klinisk studie. Olien viste gavnlig effekt på flere andre former for kræft. Alle tilfælde uden nogen som helst bivirkninger.

I Ægypten, for flere tusinder år siden, er Frankincense sammen med andre olier kendt for at helbrede op mod 81 lidelser med succes. I en ca. 265 meter lang papyrus-rulle er mere end 800 opskrifter beskrevet.  

En stor undersøgelse viser positive resultater med citrusfrugter.

I et nyt forskningsstudie, hvor man har undersøgt citrusfrugters virke mod kræft, var det kun 1,5% af gruppen, der udviklede modermærkekræft. Forsøget viser klart, at hele 98,5% af gruppen havde et fint helbred efter 24 til 26 år studiet har stået på. Forskere ville vise om indtaget af citrusfrugter var med til at gøre forsøgsgruppen mere følsom for sollys end andre.  

Ud fra det kan vi glædeligt konkludere, at det kan være meget sundt at have citrusfrugter og appelsinsaft mm. som en del af vores hverdagskost.

Andre "medier" har valgt at skrive en omvendt overskrift til samme undersøgelse. Det er med til at skræmme mennesker fra at have deres helbredende citrusfrugter i kosten fremover. Dette kan kun tolkes som "opmærksomhed" eller direkte forbindelse til industrier som lever af lidelsen kræft. Vær opmærksom på sådanne negative overskrifter.

Vær opmærksom med citrus direkte på huden. Nok er limonen god for kroppen indvendigt, men uden på huden og i sollys kan det give stor skade på huden, som bliver stærkt fotosensitiv. Pas især på med æteriske olier med citrus, det kan give store blærer og mindre alvorlige skader i forbindelse med sollys og i værste tilfælde andengradsforbrændinger.

Laver du plejeprodukter med æterisk citrusolie, må der maks. være 2% citrusolie i produktet, af hensyn til hudens fotosensitivitet.

Solen er vigtig for at hudens andet lag kan danne livsvigtigt D-vitamin. Smører man sig totalt ind i kraftig solcreme af høj faktor, kan dette hindre produktionen af D-vitamin. Det vil være bedre med en lavere solfaktor, alt efter din hudfarve og dine erfaringer med din hud og kraftigt sollys. Omvendt kan for meget sollys også være galt. Alt skal være moderat. Altså i balance.