Historier fra den virkelige verden

Lidt historie om Sort peberMedicin: Peber kunne kurere alverdens lidelser 

Videnskabsmanden og forfatteren Plinius den Ældre skrev i 70 e.Kr. om peberet: “Dets eneste attråværdige kvalitet er en særlig skarphed; og alligevel er det for dennes skyld, at vi importerer det hele vejen fra Indien!” Peber var også eftertragtet til medicin, da det blev anset for at være et vidundermiddel, som kunne kurere alt fra hoste til slangebid. 

Guld: Der var penge i peber 

I middelalderen var peber mere værdifuldt end guld og kunne sågar anvendes som betalingsmiddel. Kongelige satte tjenere til at vogte deres peber dag og nat, og de velhavende gemte det i klæderne. Peberets oprindelse var en lukrativ hemmelighed blandt de arabiske købmænd, europæerne købte krydderiet af. 

Mysterium: Røverhistorier om peber 

Før europæerne fandt peber, var krydderiet omgærdet af megen mystik. I 1400-tallet mente folk, at peber kom fra Paradis. Englænderen Bartholomew skrev i en encyklopædi, at peber groede på træer i skove bevogtet af slanger. For at få fat i peberet måtte de indfødte sætte ild til træet, så slangerne flygtede. Deraf fik peberet sin sorte farve. 

Misforståelse: Columbus’ peber-kiks 

Da Columbus i 1492 drog ud for at finde søvejen til Indien og dets rigdom af krydderier, nåede han i stedet Amerika. Columbus havde peberkorn med i lommen for at vise dem til de indfødte i håb om, at de ville lede ham til peberplanter. Men forgæves. 

I stedet måtte Columbus nøjes med at hjembringe chiliplanten, som først blot blev dyrket som en kuriositet i de europæiske klosterhaver. Snart fandt munkene dog ud af, at chili kunne bruges som erstatning for den dyre, sorte peber. 

Opdagelse: Peber-jagt tegnede verdenskortet 

I slutningen af 1400-tallet kappedes de europæiske stormagter om at finde søvejen til Indien og dets skatkammer af krydderier. I 1498 nåede portugiseren Vasco de Gama landet ved at sejle rundt om Kap Det Gode Håb. Vasco de Gama fyldte lasten med peber, og arabernes lukrative monopol var brudt. 

Slaveri: Peber kostede lokale dyrt 

Da europæerne omsider fik adgang til det “sorte guld”, var det ikke ligefrem taknemmelighed, de udviste. I 1818 skrev englænderen sir Stamford Raffles forfærdet om hans landsmænds behandling af Sumatras befolkning: “Det er slaveri. Befolkningen er knækket, kvinder sælger sig selv for brød, og børnene er overladt til sig selv i elendighed”. 

 

 

 

 

 

6 vilde ting der sker med din krop hvis du spiser peber hver dag 

 1. Sund for dine tænder.
  En kinesisk undersøgelse peger på, at peber kan have en positiv effekt mod paradentose. Derudover reducererpeberrisikoen for betændelse i tandkødet. 
 2. Beskytter dig mod mavesår.
  Den sorte peber er god for din mave, fordi den blandt andet mindsker mængden af mavesyre og virker antiinflammatorisk i tarmen. Det viser denne undersøgelse.
 3. Øger fedt forbrændningen.
  Peber kan modvirke kroppens produktion af nye fedtceller. Det viser en koreansk undersøgelse. Det siges også, at peber stimulerer stofskiftet og derfor øger kropsvarmen midlertidigt. Det betyder højere forbrug af energi eller forbrænding af flere kalorier.
 4. God for fordøjelsen.
  Sort peber øger strømmen af spyt og mavesyre, hvilket forbedrer din fordøjelse. Maven reagerer ved at udskille mere saltsyre, hvilket betyder, at maden lettere kan nedbrydes.
 5. Øger optagelsen af næringsstoffer.
  Sort peber kan øge optagelsen af næringsstoffer i tarmslimhinden - især øges optagelsen af mineraler og vitaminer.
 6. Gurkemejens gode makker.
  I gurkemejen findes det aktive stof curcumin, der har en række medicinske kvaliteter. Peber hjælper kroppen med at optagecurcumin en, det viser blandt andet en undersøgelse fra Indien. 

© All Rights Reserved